Torba kanun olarak da geçen 6552 sayılı kanunun Eylül 2014’te kabul edilmesiyle tekrar gündeme gelen ve uzun zamandır merak edilen “gündelik temizlikçi sigortası nasıl yapılır” sorusunun cevabı 1 Nisan 2015’te başlayan uygulamayla netlik kazandı.
Artık temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü, alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk bakıcılığı, yaşlı bakımı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakımı gibi ev hizmetlerinde çalışan kişiler tek bir bildirimle sigortalı olabilecek. Bu kişilerin sigortalılığı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 1/4/2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ek 9 uncu maddesi esaslarına göre ve 4/a (SSK) kapsamında sağlanacak.
Yeni uygulama ile aynı ay içinde 10 günden az temizlikçi veya bakıcı çalıştıran, gündelik temizlikçi çağıran ev sahiplerinin sigorta süreci kolaylaştı!
Yeni düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalılığı çalıştıkları kişi yanında ay içinde 10 günden az veya 10 gün ve daha fazla olmak üzere toplam kaç gün çalışıldığına göre ikiye ayrılıyor. 10 günden az süreyle çalıştıran kişiler artık işveren sayılmıyor. Böylece hem işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış belgesi düzenlenmesine gerek kalmıyor hem de çalıştırdıkları her gün için sadece asgari ücretin %2’si oranında (0,80 kuruş) prim ödeyerek çalıştırdıkları kişiyi iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalatmış oluyorlar.
Gündelik Temizlikçi için sigorta nasıl yapılıyor?
Yeni uygulamayla birlikte aşağıdaki 2 adımı izleyerek sigorta yaptırmanız çok kolay: