Cam & Pencere Silmek

Anasayfa / BLOG / Cam & Pencere Silmek
Cam & Pencere Silmek
cam temizliğiGüneşin parıldamaya başlamasıyla birlikte pencerelerde temizlik yapmanız gerektiği yüzünüze çarpıyor mu benim gibi? Bu günlerde hamileliğimin 37. haftası içinde olduğumdan camları silmek gözümde büyüse de sanırım yavaş yavaş yapacağım.

Pencere ve camları silmek için iki yöntem var, birincisi klasik bezlerle silmek, ikincisi ise cam sileceği ile silmek. İkisine de kısaca değinelim.

Cam silerken dikkat edilecek önemli husus temizden kirliye doğru gitmek. Öncesinde evin içine bakan pencereler tamamen silinir sonra dışarıdan silmeye geçilir.

Ayrıca öncesinde şu ayrımı da yapmak lazım. Sadece camlar mı silinecek yoksa çerçeveler de silinecek mi. Günümüzde artık çoğunlukla pvc pencereler kullanılıyor. Eğer beyaz ise, bunlar bir süre sonra kararabiliyor. Pvc pencereleri en iyi temizleme yöntemi bulaşık süngeri ve cif ile ovmak. Hemen ardından ıslak bir bezle fazlalığı alıp durulayın. Cam silme işine geçmeden önce pvc lerin temizlenmesi gerekir çünkü bu aşamada camlar kirleniyor. Ya da sırayla yapabilirsiniz tabi bir pencere kanadının önce pvc kenarları ardından da iç kısmı silinebilir. İç kısımlarının silinme işlemini aşağıdaki gibi yapıyoruz.

Klasik Yöntem: Bu yöntemde bir leğene deterjanlı su hazırlanır. Biri ıslak biri kuru silme için tercihen beyaz renkte ve penyeden (özellikle kurulama bezi eski penye atletler falan olmalı, çünkü kurularken toz bırakmıyor) bez hazırlanır. Deterjan olarak camlarda en uygun temizlik bana göre bulaşık deterjanı ile oluyor. İsterseniz biraz çamaşır suyu da katabilirsiniz. Doğal temizlik ürünlerinden yana olanlar arap sabunu da kullanabilir. Islak bezle önce camın tüm yüzeyini siliyoruz, ardından fazla kurumasını beklemeden kuru bezle siliyoruz. Eğer kurursa yeniden ıslatıp kurulamakta fayda var, yoksa bugulu kalacaktır.

Bazı kişiler bir leğene su hazırlamak yerine doğrudan fısfıslı camsil deterjanlarını cama sıkıp ardından kurulayarak silmeyi tercih ediyor. Eğer camlar çok kirli değilse bu yöntem ideal, ancak kirli camlarda camsil yeteri kadar iyi temizlemiyor, daha çok bulanıklaştırıyor ve kurulama beziniz hemen batıyor. Bir kaç tane kurulama bezi harcamak zorunda kalınabiliyor.

Kurulama bezine alternatif olarak gazete kağıtları da kullanılabilir, gerçekten iyi temizliyorlar.

Bir de silme ve kurulama işlemini tek seferde yapmak için özel cam bezleri satılıyor. Bu bezler iyice sıkıldığından yüzeyi silerken kuru da bıraktığı için çok daha hızlı sonuç veriyor. Fakat benim kullandığım bütün bu tip bezler, çok çabuk lekelendiği ve sonrasında da lekeleri çıkaramadığım için içime pek sinmiyordu.

Cam sileceği ile silmek: Bu yöntemde de öncesinde bir süngerle tüm camı köpürtmek ardından silecekle çekmek gerekiyor. Genelde silecek iyi ise ekstra bir kurulamaya gerek kalmaz ancak, camın kenar kısımları ve köşeleri sulu kalıyor. Bunun için yine bir kuru bezle dört köşeyi de silmek lazım sonrasında. Bir de silecek ile camı silerken akan suları yakalama konusunda dikkat etmek lazım, yerlere damlayabilir. Hemen camın altında diğer elinizde kuru bezle hazır beklemekte fayda var.

Camlar silindikten sonra geriye kalan tek şey mermerler oluyor. İç mermerlerin (ya da pervazın) silinmesi sorun değil ama dış kısımda özellikle kuş pislikleri varsa biraz zahmetli.  Ben bu aşamada kuş pisliklerin ıslatmadan, önce plastik bir bıçak ile kazırım. İşim bitince de o plastik bıçaklar çöpe gider.  Ardından çok eskimiş gözden çıkaracağım bir ıslak bezle siler sonra onu da çöpe atarım. Kaba temizliği bittikten sonra isterseniz daha derin temziliğini cif, çamaşır suyu, sünger vs ne şekilde istiyorsanız yapabilirsiniz.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Call Now ButtonHemen Arayın